Pentu meiltä?

Gayaneh-kasvatus on ollut ja on pienimuotoista, harkittua toimintaa – jo vuodesta 1979. Ensimmäiset Gayaneh-ragdollit syntyivät 20.11.2012. Kaikessa toiminnassa noudatetaan kansainvälisen FIFe-kissaliiton ja sen alaisten Suomen Kissaliiton ja Suomen Ragdoll- kissayhdistyksen ohjeita, velvoitteita ja suosituksia. Pyrin osallistumaan alan seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin, kuten Kissaliiton terveyspäiviin. Ragdoll-seminaareihin, joissa keskustellaan rotua koskettavista ajankohtaisista asioista, olen osallistunut 13.1.2007, 12.9.2015 ja 9.12.2017 (eli melkein aina kun niitä on järjestetty). Pennut kasvavat tärkeänä ja rakastettuna osana perhettä ja saavat parasta mahdollista huomiota ja huolenpitoa. Vuoteen 2022 mennessä 8 pentuetta on syntynyt sijoituskodissa. Kasvatuskissan sijoittaminen toiseen perheeseen on hyvä keino pitää oman kodin kissamäärä riittävän pienenä, koska kissojen onnellinen, stressitön elämä on tärkeää. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä sijoitusjärjestelyn puitteissa, lue Kissaliiton sijoituskissaopas ja jos ssen luettuasi kiinnostaa sijoituskotina toimiminen yhä kiinnostaa, ota yhteyttä ja jutellaan lisää. Sijoituskotina toimiminen on hyvä tapa tutustua siihen mitä rotukissakasvatus käytännössä tarkoittaa.

Huom! Tunnista pentutehtailu.

Ragdollia ei suositella ainoaksi lemmikiksi jos se joutuu olemaan paljon yksin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa suosiolla kaksi kissaa. Ottaessasi kissan sitoudut siihen pitkäksi aikaa, sillä se saattaa elää hyvinkin yli 15-vuotiaaksi.

Kissanpentu on valmis uuteen kotiin aikaisintaan 14 viikon ikäisenä. Lemmikkipennun hinta on 1200 €. Siihen sisältyy pennun perushoidon ja madotusten lisäksi Purevax RCP -rokotus (kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan) 12 viikon iässä Ruokaviraston suosituksen mukaisesti, sirutuksen, eläinlääkärin tarkastuksen ja varhaiskastroinnin/-steriloinnin. Lemmikkitasoisuus tarkoittaa että pennulla voi olla esim. värivirhe tai se ei tyypiltään ole näyttelykissa. Kissasta laaditaan Suomen Kissaliiton kauppasopimus, jonka toimitan tutustuttavaksi kun olet käynyt katsomassa pentuja ja olemme siis tavanneet. Mikäli sopimus on mielestäsi hyväksyttävä ja sopiva kissa on löytynyt, voit varata pennun maksettuasi varausmaksun 350 euroa/pentu. Se tietenkin huomioidaan kissan lopullisessa hinnassa. Jos ostaja peruu kaupan, en ole velvollinen palauttamaan varausmaksua. Mikäli joudun jostain syystä perumaan kaupan, palautan varausmaksun. Kissanpennulla on Suomen Kissaliiton (FIFé) rekisterikirja ja eläinlääkärin kirjallinen todistus. Uuden kissanpennun omistaja saa sekä suulliset että kirjalliset hoito-ohjeet, parhaan mahdollisen tiedon pennusta, sen terveydestä ja luonteesta sekä sukutaustasta. Pennun mukana tulee myös Kissaliiton laatima Kissanomistajan opas, Gayaneh-kissanhoito-opas ja pentupaketti, joka sekin sisältää kissaoppaita sekä ruokanäytteitä ja tarvikkeita.

Kun otat yhteyttä (kiiki.kuoppamaki@gmail.com) ja tiedustelet pentuja, kerro lyhyesti millaiseen kotiin kissaa etsitään: onko muita lemmikkejä, kokemusta kissanhoidosta, millaisessa asunnossa asut, onko kissalla mahdollisuus turvalliseen ulkoiluun (esim. ulkotarha, lasitettu parveke), toiveita kissan sukupuolen tai värin/kuvion suhteen jne. Mainitse oletko kiinnostunut kissanäyttelyharrastuksesta.

On suositeltavaa ettei ragdollia oteta ainoaksi lemmikiksi, koska ne ovat hyvin seurallisia ja kärsivät yksinäisyydestä. Rodunomainen sosiaalisuus tulee jopa paremmin esille, kun ragdolleja on useampi kuin yksi. Kaksi pentua samasta pentueesta on loistava tapa saada jo valmiiksi toisilleen tutut kissakaverukset ja tällaisesta järjestelystä onkin saatu jo useita mahtavia kokemuksia.

Sijoituskissan hinta on 500 €, minkä palautan sitten kun kissaa on kirjallisen sopimuksen mukaisesti käytetty kasvatukseen ja silloin se siirtyy sijoituskodin omistukseen. Kasvatustasoisen kissan voin harkinnan mukaan myydä ainoastaan kasvattajalle, jolla on Suomen Kissaliiton rekisteröimä kasvattajanimi. Kasvatuskissan hinta katsotaan tapauskohtaisesti. Vuoteen 2022 mennessä kolme Gayaneh-kissaa on luovutettu kasvatuskäyttöön toisille Suomen Kissaliiton alaisuudessa toimiville kasvattajille Suomessa.

Meillä ja sijoituskodeissa pennut elävät osana perhettä. Ne sosiaalistuvat ja tottuvat käsittelyyn. Pentua hankkiva on luonnollisesti velvollinen kertomaan rehellisesti siitä millaiset olosuhteet tällä on tarjota kissalle. Lupaavalta vaikuttavan, mahdollisesti näyttelytasoisen kissan hankkijalle annan apua, tukea ja neuvoja sekä tarjoan Eteläisen rotukissayhdistyksen (ERY-SYD) jäsenyyden yhdeksi vuodeksi. Takeita näyttelymenestyksestä on mahdotonta antaa. Mahdollinen menestys on monen tekijän summa: eri tuomarien mieltymykset, keitä sattuu olemaan kulloinkin kilpakumppaneina jne. Joka tapauksessa näyttelyharrastus on mukava tapa tutustua muihin kissoista tykkääviin ihmisiin, nähdä rotukissoja ja oppia niistä paljon lisää. Lemmikkitasoisena myyty kissakin voi osallistua näyttelyihin, mikäli sillä ei ole sertifikaatin evääviä virheitä (esim. värivirhe) ja siitä kehittyy kaunis, rodunomainen kissa. Ragdoll kehittyy nimittäin hitaasti eikä kokenutkaan pysty aina ennustamaan pikkupennusta millaiselta se näyttää aikuisena, mitä se on aikaisintaan 3 vuoden ikäisenä.

Rahaa ajatellessa kannattaa muistaa, että ostohinta on lopulta olematon osa kaikista niistä kustannuksista, joita kissan elinkaaren aikana syntyy ruokinnasta, madotuksista, rokotuksista ym. hoidosta. Huomaa myös se että uuden omistajan ei tarvitse rokotuttaa kissanpentua ennen kuin vasta vuoden kuluttua seuraavan kerran (ja sen jälkeen 3 vuoden välein) eikä lemmikkitasoisen pennun palvelijan tarvitse huolehtia kastroinnista/steriloinnista.

Miksi rotukissa maksaa?

Pentujen hoito on yllättävän arvokasta, koska niihin uppoaa uskomaton määrä ruokaa – ja kissanhiekkaa kuluu. Menot alkavat jo kauan ennen kuin pennut edes ovat syntyneet. Tässä muutamia peruskuluja: kasvatustasoisen naaraskissan hankinta, hoito ja eläinlääkärikulut (kasvatuskissalta testataan vähintään veriryhmä ja FeLV/FIV), astutusmaksu uroksen omistajalle, pentujen rekisteröinti Suomen Kissaliittoon, rokotus ja mikrosirutus. Kasvatus on kiehtova harrastus – nimenomaan harrastus, ei todellakaan mikään rahasampo. Yleensä ei pääse läheskään edes omilleen.